Családállítás

Családállítás

Mit jelent a REND?

"Nem csak magunknak, másoknak is élünk. És másoknak is teszünk mindent, hogy "látva lássanak", és legyünk valakié. Mindent egy titkos összekötöttség miatt teszünk. Ezt a titkos össze-kötöttséget úgy hívják: szeretet."

Müller Péter

Mindenütt a világban uralkodik egyfajta REND.

Ezen belül mindennek és mindenkinek megvan a maga helye, a maga sorrendje, minden tettünknek megvan az ára és jutalma.

Bennünket meghatározó rendszerünk a család, melynek rendje, ősi törvényszerűségeken alapszik. Ilyenek például a születési hely és születési sorrend törvénye. Akkor van rend egy családban, ha mindenki a neki rendeltetett helyén a saját szerepének megfelelő feladatokat látja el (szülőként szülői, gyermekként gyermeki feladatok) és elfogadja az alá-fölé rendelésből fakadó hierarchiát (a később születettek tisztelet adása az előbb születettek felé). A rendhez igazodva, kiegyensúlyozott, teljes értékű életet élünk.

Amikor a családban uralkodó szabályok, törvények megsérülnek, akkor azt tapasztaljuk, hogy nagyon keservesen vagy egyáltalán nem vagyunk képesek megbirkózni az élet nehézségeivel.

Mi az a rendszerállítás?

Olyan módszer, amely feltárja a kapcsolatainkban zajló folyamatokat, megmutatja kivel milyen viszonyban állunk. Rávilágít arra, hogy hol vannak elakadásaink és azok miből fakadhatnak. Az elakadások okának azt tartja, hogy problémáink megoldására nem odaillő vagy rossz megoldási stratégiát választunk. Ezek helyett mutat meg újakat, megadva a lehetőséget a változtatásra.

Hogyan képzeljem el?

Létezik csoportos és egyéni formája is.

A módszerrel belső világunkat jelenítjük meg a térben. Így láthatóvá, hallhatóvá, érzékelhetővé válik viszonyunk családi, baráti, munkahelyi és párkapcsolati életünk szereplőivel. Rávilágít elakadásunk okára és feltárja a mögötte rejlő ok-okozati összefüggéseket. Új megközelítést mutat, hogy könnyebbé tegye azok feloldását.

Csoportos formában csoporttársakkal dolgozunk.

Ők segítenek megjeleníteni a térben az általad felvázolt témád szereplőit és a közöttük fennálló viszonyt. A térben zajló folyamatokat az állításvezető tartja kézben, akit úgy képzelhetsz el, mint egy rendezőt. A kialakult képet és a szereplőket megfigyelve felméri, hogy a rendszeredben hol borult fel a REND és arra törekszik, hogy mindennel és mindenkivel összhangban helyreállítsa azt.

Egyéni formában te és az állításvezető van jelen.

Jöhet veled az az ember is, aki fontos lehet az aktuális témád megoldásában. Ilyenkor eszközökkel dolgozunk, nem csoporttagok segítenek a térbeli megjelenítésben.

Honnan tudhatjuk, hogy mi is REND-hagyókká váltunk?

Néhány példa:

  • szülőkkel való nehéz viszony
  • gyermekkel való nehézségek
  • gyermekvállalás körüli nehézségek
  • nőiség, férfiség
  • párkapcsolati nehézségek
  • munkahelyi problémák
  • életed céltalanná vált, nem találod a helyed
  • testi tünetek, zavaró szokások, hátráltató érzelmi állapotok

Ezeken kívül még számtalan élettéma, ami nehézséget okoz.

Végül, de nem utolsó sorban.

A módszer nem terápia, de terápiás hatása lehet. Nem állít fel diagnózist, nem helyettesít orvosi kezelést, de gyógyítóan hathat. Tiszta tudatállapotot igényel.

Kategória
családállítás
csoportos foglalkozás